Första riktiga cykeln är någonting stort. En milstolpe under uppväxten för många. Flertalet har dessförinnan testat trehjulingar, balanscyklar eller andra sorters mindre barncyklar. När man kommer upp i 4-6 års ålder och är mellan 115-140cm, kan man börja ha 20” barncykel. Detta kan anses vara den första ”riktiga cykeln” i och med att barnet nu börjar närma sig att kunna cykla själv. Någonting värt att understryka är dock att man inte skall släppa iväg barn ensamma på cykel när de är så små. Det finns allt för mycket som distraherar och balansen är inte alltid stabil för att hantera de situationer som kan uppkomma under en tur.

Att gå över till en 20tum barncykel så fort som möjligt är bra! Den cykel man använder skall vara i rätt storlek för att balans, trampförmåga och känsla. En allt för stor cykel innebär att man tummar på vissa av dessa. Samtidigt är en för liten cykel en minst lika stor risk som begränsar. Det finns ingenting som säger att man kan ha en 20tums barncykel bara för att man har viss ålder. Inte ens längden är en tillförlitlig faktor även om denna är ganska exakt. Allt är individuellt och handlar du din barncykel på nätet kan du hos vissa företag få gratis retur för att byta.

Rätt tillbehör

Har ni just införskaffat en 20” barncykel eller har beslutat att göra detta? Försäkra er om att den har allt som krävs för att ge en så bra ingång till cykling som möjligt. Storleken är viktig för helheten. Skulle er 20tum cykel vara för stor, är det lika bra att byta storlek eller att avvakta en stund tills barnet växt.

Det är också viktigt att se över alla tillbehör på er cykel. Finns reflexer tillräckligt för att barnet skall synas? Det är inte alltid man är ute i mörker men detta är en bra grundsäkerhet. Det är också viktigt att ringklocka, däck och annat är som det skall. Även om en 20” cykel är rejäl och bra, skall den också ge bra förutsättningar för barnet som lär sig cykla på densamma! Naturligtvis är hjälm en självklarhet som man aldrig skall undvika. Detta gäller egentligen även vuxna.

Komplett 20″ cykel för barn