Antalet jägare i Sverige ökar hela tiden och man räknar med att det idag finns över 300 000 jägare. Historiskt sett har jakt alltid varit ett sätt för människan att överleva men idag är det för de flesta människor en hobby som har den fördelen att man också får gott kött att fylla frysen med. När man jagar så behöver man också investera i jaktutrustning och en del jakttillbehör.

Vilka jakttillbehör behöver jag köpa?

Jakttillbehör kan man aldrig få för många av och de kan uppdateras ofta så att du får den bästa jaktupplevelsen. Det viktigaste som du behöver investera i är ett jaktvapen och ett kikarsikte. Utan dem kan du inte jaga. Givetvis behöver du ammunition också till ditt vapen. Det finns mycket mer på marknaden att köpa och det är helt upp till dig att välja hur mycket pengar du är beredd att lägga på din jakt.

Vad kostar jakttillbehör?

En älgstudsare är ett slags kulgevär som oftast används vid jakt på älg. En älgstudsare är ganska billig och det brukar räcka med cirka 7000 kronor för att få ett bra vapen. Browning-gevär är ett halvautomatiskt vapen som kostar över 100 000 kronor. Det är dock en bra investering eftersom de ökar i värde allteftersom åren går.

En jägare måste också ha ett kikarsikte, de billigaste modellerna kostar runt 3000 kronor och de dyraste runt 10 000 kronor. Ofta brukar man kunna köpa jakttillbehör utomlands till mycket bättre priser jämfört med den lilla svenska marknaden. Det finns speciella hemsidor där du kan beställa jaktutrustning från till exempel USA där priserna är mycket bättre. Svensk lag kräver att du som vapeninnehavare har ett speciellt vapenskåp hemma där du förvarar vapen och ammunition på ett säkert vis. Ett vapenskåp går på cirka 3000 kronor.

Elektroniska jakttillbehör

Till den moderna jakten använder man också elektroniska tillbehör. Ficklampor och pannlampor används av nästan alla jägare. Led Lenser är ett företag som tillverkar mycket effektiva och kompakta ledlampor med mycket lång brinntid. De har en unik kombination av reflektorer och linser. När man jagar behövs också en jaktradio. Det är en slags kommunikationsradio som jägare använder för ett enkelt kunna kommunicera sinsemellan. Man behöver inte ha något särskilt abonnemang och kommunikationen är gratis och hela jaktlaget kan delta i samtalen samtidigt. En annan fördel är att en jaktradio fungerar överallt, även där mobiltelefoner har dålig täckning.

Hitta allt för jakten