Allt fler svenska kvinnor investerar i en damcykel. Ramen på en damcykel ser lite annorlunda ut jämfört med en herrcykel. Damcykeln är enklare att skjutsa barn med eftersom man inte riskerar att sparka barnet i huvudet när man ska stiga på och av cykeln. En del personer föredrar använda termen ”cykel med öppen/sluten ram” istället för dam- och herrcykel. I den här texten går vi igenom vad du bör tänka på innan du köper din damcykel!

Vilka fördelar har en damcykel?

Fler och fler kvinnor skaffar sig en damcykel, både som ett fortskaffningsmedel för att åka till och från jobbet men också för att få motion och frisk luft. Använder du din damcykel flera gånger i veckan så sparar du dessutom pengar, skonar miljön och på köpet får du bättre kondition. För att du ska använda din damcykel så ofta som möjligt så måste den vara bekväm och enkel att använda, annars blir den lätt bara stående.

Vad ska jag tänka på när jag köper en damcykel?

Det är viktigt att identifiera hur du kommer att använda din damcykel innan du bestämmer dig för en viss modell eftersom det finns många olika typer av damcyklar att välja på. En mountainbike passar bäst att använda på asfalt men lämpar sig mindre bra att cykla på i skogen och på skogsvägar. Det finns damcyklar för vardagsbruk och damcyklar som lämpar sig bäst för tävling. Fler och fler svenskar har också fatt upp ögonen för elcyklar och transportcyklar.

Kolla alltid vilken garanti och servicevillkor som din cykelhandlare erbjuder. Det är viktigt att du får en bruksanvisning som är lättläst och som tydligt förklarar hur cykeln behöver underhållas. Fråga också hur lång tid det tar att få din cykel reparerad om du till exempel skulle få punktering.

Var handlar man en damcykel?

Det finns specialiserade cykelhandlare som säljer damcyklar, där kan du oftast få en personlig kontakt, bra service och hjälp om vilken typ av cykel som passar dig bäst. De erbjuder dessutom ofta en gratis genomgång och service av damcykeln tre månader efter köpet. Du vet också var du ska vända dig om du får några problem med din damcykel längre fram. Man kan också beställa en damcykel från nätet, då kan du dock inte testa cykeln innan du köper den men å andra sidan så är damcyklar som man köper online betydligt billigare. Urvalet av damcyklar på internet är enormt och det finns många olika hemsidor att beställa ifrån.

Damcykel – en klassiker med stil