En frontmonterad cykelsits är monterad på styret vilket gör att barnet sitter precis mellan den som cyklar cykeln och styret. Det finns flera fördelar med att välja dessa modeller – men kom ihåg att barnet inte bör vara över 3 år eller väga mer än 15 kg. Här går vi igenom de olika detaljerna. 

Fempunktssele

Säkerhetsselen håller barnet tydligt på plats i cykelsitsen. Det är absolut vanligast med fempunktsbälte som är justerbart. Lika vanligt är det att selen är vadderad för att inte skava mot barnet. 

Stötabsorberande säte

Eftersom det är de yngsta barnen som åker i frontmonterade cykelsitsar är det även lite extra fokus på bekvämligheten. Ett exempel är att sätet kan vara stötabsorberande och vadderat. Därmed får barnet en skönare åktur. 

Säkerhetsspänne

Innan avfärd spänner en vuxen åt säkerhetsspännet vilket kan ha olika slags spännen. Vissa har magnetiska, barnsäkra, spännen vilket gör det mycket lätt och snabbt att få upp och stänga igen det. 

Fotstöd

I likhet med bakplacerad cykelsits finns det alltid fotstöd med tillhörande fotremmar. Här placeras barnets fötter (och spänns fast) för att de inte ska råka åka in i hjulet eller fastna i annat. Man bör alltid välja en cykelsits med justerbart fotstöd för att därigenom kunna anpassa det helt efter barnets längd. 

Handtaget

Många modeller har ett handtag i en båge framför barnet. Ett handtag som barnen kan sätta händerna på. Man kan även spänna upp en bild eller annat över handtaget som barnet kan titta på under färden. 

Universalsnabbfäste

Det är smidigt att köpa en frontmonterad cykelsits med universalsnabbfäste. Därmed kan det räcka att ha en sits i en familj, trots att det finns två vuxna cyklar som kan behöva användas. Att flytta sitsen mellan cyklarna tar maximalt en minut just tack vare snabbfästet. Med ett universalsnabbfäste passar sitsen både till klassiska ramar och så kallade A-headramar. 

Passar för…

På de flesta frontmonterade cykelsitsar anges att barnen kan börja åka i dessa från att de är 9 månader. Man bör sedan välja en annan modell efter att barnet blivit 3år/15kg. Däremot påpekar även många tillverkare att man bör konsultera läkare om ett barn under ett år ska åka i en sådan sits. Orsaken är att man vill vara säker på att barnet har den stabilitet som krävs. 

Skyddsskivan

Framför barnet kan en plastskiva monteras som därmed fungerar som ”vindruta”. Skivan skyddar mot grusskott, hård vind och annat. Men samtidigt ges en fin utsikt genom den.

Detaljerna på en frontmonterad cykelsits