Att ha häst är minst sagt en livsstil, den behöver skötsel lika väl som kärlek och aktiviteter och något som tycks populärt bland både unga och gamla är hästhoppning. För det behöver man en del hindermaterial för att kunna bygga ihop en rolig och lagom utmanande hoppbana. Här kan du läsa mer om några av dom grundstenar som behövs för att bygga hinder, men även om andra produkter som kan vara bra att ha i samband med träningen.

Hindermaterial

Hinderstöd

Hinderstöd är ett nödvändigt hindermaterial för den som vill kunna träna hoppning med sin häst. Det är grunden till själva hindret och man behöver två stycken för att bygga ett hinder. Dom flesta modeller har flera hål så att man själva kan variera höjden efter tycke, smak och tillfälle. Dom flesta hinderstöd är gjorda av tåliga material som klarar att stå ut året runt, oavsett väder.

Bomhållare

Får att få till ett hinder behöver man även bomhållare, som också finns i olika modeller. Det finns bland annat raka och rundade och i olika typer av material. Det är dessa som sätts i hålen på hinderstödet och man väljer som sagt själv vilken höjd man föredrar eller vill testa.

Bommar

Det viktigaste av hindermaterial är kanske själva bommen. Det är denna som läggs på bomhållarna så att hästen har något att hoppa över. Bommarna kan användas till mycket, både att bygga hinder av men också att lägga direkt på backen för att genomföra olika övningar.

Övriga hindermaterial

Visst kan man bygga hinder till en hoppbana av nästan vad som helst men för att få det resultat man önskar av sin träning är det oftast bättre med ”riktiga” saker. Förutom att bygga hinder av hinderstöd, bomhållare och bommar finns även andra hindermaterial som både ger en mer varierande träning men som också gör att man får ordning och reda på sina saker:

  • Cavaletti – Cavaletti är också ett typ av hinder, men ett väldigt lågt sådant. Höjden kan generellt varieras mellan ca 10–40 cm och är bland annat bra för balansövningar.
  • Bomvagn – Eller vagn för bommar är precis vad det låter som. En vagn med tillhörande konsoler som bommarna kan lastas på. På så vis håller man dom skyddade när dom inte används, och blir dessutom enkla att förflytta och montera när man sätter upp dagens bana.
Hindermaterial för komplett hoppbana