Mörkret har lagt sig över dalen. Du är helt slut och dina ben känns alldeles bortdomnade. Det har blivit hunnit bli kallare i luften. Kylan har ätit sig igenom skorna och dina fötter är på gränsen till stelfrusna. Knappt en kilometer längre bort ligger den gamla grillplatsen. Där finns tältet och sovsäcken. Du kan inte låta bli att tänka på hur skönt det ska bli att krypa ner i värmen. Den här dagen har varit lång.

Den där känslan när du kommer fram till tältet, öppnar upp det och tittar in på sovsäcken som har legat och väntat hela dagen på dig. Du vet vilken känsla jag pratar om. Det är den känslan som gör att du inte kan låta bli att le så där fånigt trots att ditt ansikte nästan har frusit fast. En våg av njutning sköljer genom din kropp sekunderna innan du kryper ner i sovsäcken. Det här är en känsla i klass med den som uppstår när du sätter dig på toaletten efter att ha tvingats hålla dig länge. Vi pratar alltså om njutning på skyhög nivå!

Värmehållning i sovsäckar – dun eller syntetfiber?

NATURLIGT DUN

Sovsäckar stoppas med naturligt dun eller syntetfiber. Det naturliga dunet kommer från gäss eller ankor. En utav de främsta fördelarna med dunet är de värmehållande egenskaperna som finns i fjädervävnaden. Luften som samlas i sovsäcken hålls kvar och värms upp av din egen kroppsvärme,och därav håller sovsäcken värmen. Naturligt dun är väldigt lätt, och i förhållande till syntetfiber krävs det inte alls lika stor mängd för att hålla värmen innesluten.

SYNTETFIBER

Syntetfiber, eller konstfiber, har förvisso liknande egenskaper som ank- eller gåsdun, men det finns en stor skillnad. Det krävs mer syntetfiber för att uppnå samma värmehållningsförmåga. Det här medför att sovsäckar med syntetfiber blir lite tyngre. Det ska för den delen inte sägas att det är sämre med syntetisk värmehållning. Syntetfiber är betydligt billigare än naturligt dun, och det är ju onekligen en bra anledning att välja ett konstgjort alternativ.

Behöver jag verkligen veta det här?

Varför är det nödvändigt att känna till skillnaden mellan naturligt dun och syntetfiber? Väldigt enkelt. Stoppningen är vad som utgör hela funktionen för sovsäckar, och den här vetskapen förbättrar markant din omdömesförmåga i förhållandet mellan funktion och pris. Här finns ett bra utbud sovsäckar från Outdoorexperten som verkar inom natur och outdoorutrustning.

Håll värmen med sovsäckar!